Forum komputerowe WGK Strona Główna >> Pamięc Masowa Poprzedni temat :: Następny temat
Abit KN9 i Raid 1/0+1
Autor Wiadomość
Angus 
Swój

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 13:13   Abit KN9 i Raid 1/0+1

Witam,

Nadszedł czas na wymianę dysków twardych i postanowiłem stworzyć przy tej okazji macierz raid. Nie mam pewności, jak zintegrowany w płycie kontroler sprawdza się w swojej roli i odciąża procesor, dlatego biorę pod uwagę w tej chwili dwie konfigurację i będę wdzięczny za radę.

Raid 0+1
4x Samsung F3 500GB (HD502HJ)

Raid 1
2x Samsung F3 1TB (HD103SJ)

Dość istotna jest dla mnie też niska temperatura i cisza. Obecnie korzystam z Samsungów SP1614C + SP2504C, więc jest spory margines dla nowszych technologicznie dysków. Różnica na korzyść dysków 500GB w testach, które znalazłem wynosi około 2 stopnie C i 2-4dB/dysk, ale byłoby ich x2 tyle.

Dość istotne jest też przeniesienie istniejących danych i systemu. Czy mam na to szanse? Wydaje się to dość skomplikowaną operacją.

Dzięki za porady.

---
Mój system:
Abit KN9
Athlon 64 X2 5000+
4GB ram
XFX Radeon HD5770
Asus Xonar DX
Corsair HX520W
Windows 7 Pro 64

[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 14:21 ]
Doprecyzuję, co mnie martwi.

1. Porównanie wydajności zintegrowanego kontrolera i obciążenie procesora.
2. Temperatura, hałas, pobór mocy.
3. Trudność konfiguracji (podejrzewam, że bez różnicy)
4. Przenoszenie danych i systemu na nowe dyski.

Wiem, że 10 vs 1 daje wyższą wydajność, więc jest to pod tym względem preferowane.
Z nietypowych drobiazgów mam około 30GB bazę danych w Postgresie z której intensywnie (sam) korzystam.
Poza tym stndard dla komputerowego gracza + wykorzystanie aplikacji Adobe.

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 18:03   

Angus napisał/a:
Różnica na korzyść dysków 500GB w testach, które znalazłem wynosi około 2 stopnie C i 2-4dB/dysk, ale byłoby ich x2 tyle.

Priorytetem dla Ciebie powinno być bezpieczeństwo danych (ta baza), a tego RAID 0 nie zapewni, wręcz prawdopodobieństwo utraty danych rośnie z każdym kolejnym dyskiem w macierzy.
Dla Ciebie to ja widzę tylko 10 czy 01 (dla mnie to to samo, ale ja jestem anty raidowy :D ).

ad. 1. - Testy robiłem dość dawno i żarło to procesor (athlon 3000+) jak głupie, ale teraz procesory są już trochę :wink: szybsze i mają więcej rdzeni. Jednak kilka procent mocy może to brać, szczególnie przy intensywnym korzystaniu.

ad. 2. - Takie jak przy konfiguracji bez RAIDu. Tutaj się nic nie zmieni, bo fizycznie dyski będą w kompie i będą pracować identycznie.

ad. 3. - Dobrze podejrzewasz. Sama konfiguracja macierzy sprowadza się do podpięcia dysków i ustawieniu opcji w biosie kontrolera. Potem oczywiście instalacja systemu, ale z tym win7 nie będzie miał raczej problemu, przy XP trzeba było mieć floppa do wgrania sterów lub modyfikować płytę instalacyjną.

ad. 4. - Hmmm.... tutaj może być problem bo to są fake RAIDy robione programowo i przynajmniej jak kiedyś testowałem to Paragon widział to jako pojedyncze dyski.

Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.

. . . . . >>> Jak mądrze zadawać pytania <<<
Jeśli nie zostało inaczej ustalone, to nie pomagam poprzez e-mail, GG i PM.

-----------------

Angus 
Swój

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 21:28   

Dzięki za odpowiedź. Troszkę nieuważnie przeczytałeś, więc w ramach korekty.

0. Wybieram między RAID 1 a 10. O 0 nie ma mowy bo nie ma ochrony danych. :)

1. Właśnie o porównanie zużycia procka przy tych dwóch konfiguracjach mi chodzi. W końcu jest to różnica, czy obsługuję 2 poziomy, czy jeden.

2. Tutaj różnica wynika z tego, że mam 2 lub 4 fizyczne dyski. Te 4 będą niby cichsze i chłodniejsze w przeliczeniu na sztukę, ale jednak 2x liczniejsze. :)

3. thx

4. Czyli lepszy jest jakiś tani kontroler? Musiałby być naprawdę tani. Jeśli mógłbym przenieść system w obecnym stanie, to jest to wielka zaleta. Może jednak ktoś się orientuje? Instalacja wszystkiego od zera to katorga.

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 11:26   

Angus napisał/a:
0. Wybieram między RAID 1 a 10. O 0 nie ma mowy bo nie ma ochrony danych. :)

Mirror da Ci tylko większe bezpieczeństwo danych, mirror + strip również wydajność ale nie wiem jak tutaj z obciążeniem procka. Jakiś czas temu usiłowaliśmy z kumplem postawić raid 0, niestety z powodu wadliwej pamięci nie dało rady zrobić macierzy i testów.

ad. 2. Jeśli masz dobrą budę, z dobrą wentylacją to nie wydaje mi się żeby 4 dyski w jakiś bardzo znaczący sposób podniosły temperaturę czy poziom hałasu. Jam mam WD 640 wciśnięty pod naprawdę mocno grzejący się WD 250 (wg. czujników 60*C) i jakoś nie widać aby tej 640-tce coś było, temp. ma ok.

ad. 3. Spoko :D

ad. 4. Nie wydaje mi się aby te tanie kontrolery różniły się znacząco od tych wbudowanych na płytach, ale niech wypowie się ktoś kto miał takie cudo w rękach.
Ale, tka kombinując, skoro prawdziwy kontroler do RAID5 potrafi kosztować nawet kilka tysięcy, to raczej za 100 nie można się spodziewać czegoś wiele lepszego od tego z mobo.

Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.

-----------------

Vilgefortz 
WGK Spiderman

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 11:56   

Fred napisał/a:
Dla Ciebie to ja widzę tylko 10 czy 01

10 to mirror dwóch stripe'ow a 01 to stripe dwóch mirrorów.

RAID z płyty zawsze będzie obciążał procka - niestety to taki soft RAID co musi mieć kawałek softu go obsługującego (np sterowniki do systemu).
Co do konkretnego obciążenia w obu konfiguracjach i temperatury sie nie wypowiem ponieważ nie mam takich danych.

Przeniesienie systemu - teoretycznie mogłoby byc to możliwe - jednak w praktyce może rozbić się o właśnie sterowniki do RAID, rożne kontrolery i bluescreen podczas uruchamiania starego systemu na nowym kontrolerze. Może wgranie sterowników do nowego kontrolera na działającym systemie i zmodyfikowanie rejestru tak aby również z nich korzystał przy uruchamianiu by dało rade. Ale bez testów - nie potwierdzę.

Sprzętowe kontrolery sa dość drogie. Te obsługujące wyższe poziomy niz 0 i 1 (10) i JBOD dodatkowo wyposażone są w pamięc cache i bateryjkę co podwyższa cenę.

To jest jeden z tańszych kontrolerów pod dyski SATA (ok 1100 pln) http://www.lsi.com/channe...lpml/index.html
Wersje od 2 do 24 dysków.

Za stodołą gdzieś na płocie, Kogut gromko pieje.
Zaraz przyjdę, miła, do cię, Tylko sie odleję.

-----------------

Fred 
Pogromca mitów

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 17:24   

Vilgefortz napisał/a:
10 to mirror dwóch stripe'ow a 01 to stripe dwóch mirrorów.

Wiem :wink: tylko jakoś nigdy nie zastanawiałem się i nie szukałem informacji czy któryś ma jakąś faktyczną przewagę :D

-----------------

Odpowiedz do tematu