Nadszedł czas na wymianę dysków twardych i postanowiłem stworzyć przy tej okazji macierz raid. Nie mam pewności, jak zintegrowany w płycie kontroler sprawdza się w swojej roli i odciąża procesor, dlatego biorę pod uwagę w tej chwili dwie konfigurację i będę wdzięczny za radę.
Raid 0+1
4x Samsung F3 500GB (HD502HJ)
Raid 1
2x Samsung F3 1TB (HD103SJ)
Dość istotna jest dla mnie też niska temperatura i cisza. Obecnie korzystam z Samsungów SP1614C + SP2504C, więc jest spory margines dla nowszych technologicznie dysków. Różnica na korzyść dysków 500GB w testach, które znalazłem wynosi około 2 stopnie C i 2-4dB/dysk, ale byłoby ich x2 tyle.
Dość istotne jest też przeniesienie istniejących danych i systemu. Czy mam na to szanse? Wydaje się to dość skomplikowaną operacją.
Dzięki za porady.
---
Mój system:
Abit KN9
Athlon 64 X2 5000+
4GB ram
XFX Radeon HD5770
Asus Xonar DX
Corsair HX520W
Windows 7 Pro 64
1. Porównanie wydajności zintegrowanego kontrolera i obciążenie procesora.
2. Temperatura, hałas, pobór mocy.
3. Trudność konfiguracji (podejrzewam, że bez różnicy)
4. Przenoszenie danych i systemu na nowe dyski.
Wiem, że 10 vs 1 daje wyższą wydajność, więc jest to pod tym względem preferowane.
Z nietypowych drobiazgów mam około 30GB bazę danych w Postgresie z której intensywnie (sam) korzystam.
Poza tym stndard dla komputerowego gracza + wykorzystanie aplikacji Adobe.
Różnica na korzyść dysków 500GB w testach, które znalazłem wynosi około 2 stopnie C i 2-4dB/dysk, ale byłoby ich x2 tyle.
Priorytetem dla Ciebie powinno być bezpieczeństwo danych (ta baza), a tego RAID 0 nie zapewni, wręcz prawdopodobieństwo utraty danych rośnie z każdym kolejnym dyskiem w macierzy.
Dla Ciebie to ja widzę tylko 10 czy 01 (dla mnie to to samo, ale ja jestem anty raidowy ).
ad. 1. - Testy robiłem dość dawno i żarło to procesor (athlon 3000+) jak głupie, ale teraz procesory są już trochę szybsze i mają więcej rdzeni. Jednak kilka procent mocy może to brać, szczególnie przy intensywnym korzystaniu.
ad. 2. - Takie jak przy konfiguracji bez RAIDu. Tutaj się nic nie zmieni, bo fizycznie dyski będą w kompie i będą pracować identycznie.
ad. 3. - Dobrze podejrzewasz. Sama konfiguracja macierzy sprowadza się do podpięcia dysków i ustawieniu opcji w biosie kontrolera. Potem oczywiście instalacja systemu, ale z tym win7 nie będzie miał raczej problemu, przy XP trzeba było mieć floppa do wgrania sterów lub modyfikować płytę instalacyjną.
ad. 4. - Hmmm.... tutaj może być problem bo to są fake RAIDy robione programowo i przynajmniej jak kiedyś testowałem to Paragon widział to jako pojedyncze dyski.
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
Dzięki za odpowiedź. Troszkę nieuważnie przeczytałeś, więc w ramach korekty.
0. Wybieram między RAID 1 a 10. O 0 nie ma mowy bo nie ma ochrony danych.
1. Właśnie o porównanie zużycia procka przy tych dwóch konfiguracjach mi chodzi. W końcu jest to różnica, czy obsługuję 2 poziomy, czy jeden.
2. Tutaj różnica wynika z tego, że mam 2 lub 4 fizyczne dyski. Te 4 będą niby cichsze i chłodniejsze w przeliczeniu na sztukę, ale jednak 2x liczniejsze.
3. thx
4. Czyli lepszy jest jakiś tani kontroler? Musiałby być naprawdę tani. Jeśli mógłbym przenieść system w obecnym stanie, to jest to wielka zaleta. Może jednak ktoś się orientuje? Instalacja wszystkiego od zera to katorga.
0. Wybieram między RAID 1 a 10. O 0 nie ma mowy bo nie ma ochrony danych.
Mirror da Ci tylko większe bezpieczeństwo danych, mirror + strip również wydajność ale nie wiem jak tutaj z obciążeniem procka. Jakiś czas temu usiłowaliśmy z kumplem postawić raid 0, niestety z powodu wadliwej pamięci nie dało rady zrobić macierzy i testów.
ad. 2. Jeśli masz dobrą budę, z dobrą wentylacją to nie wydaje mi się żeby 4 dyski w jakiś bardzo znaczący sposób podniosły temperaturę czy poziom hałasu. Jam mam WD 640 wciśnięty pod naprawdę mocno grzejący się WD 250 (wg. czujników 60*C) i jakoś nie widać aby tej 640-tce coś było, temp. ma ok.
ad. 3. Spoko
ad. 4. Nie wydaje mi się aby te tanie kontrolery różniły się znacząco od tych wbudowanych na płytach, ale niech wypowie się ktoś kto miał takie cudo w rękach.
Ale, tka kombinując, skoro prawdziwy kontroler do RAID5 potrafi kosztować nawet kilka tysięcy, to raczej za 100 nie można się spodziewać czegoś wiele lepszego od tego z mobo.
Prawo Murphy'ego -> "Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Prawo Balaniego -> Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz.
Nie miał człowiek kłopotu, to sobie komputerek sprawił <- Moja wesoła twórczość.
10 to mirror dwóch stripe'ow a 01 to stripe dwóch mirrorów.
RAID z płyty zawsze będzie obciążał procka - niestety to taki soft RAID co musi mieć kawałek softu go obsługującego (np sterowniki do systemu).
Co do konkretnego obciążenia w obu konfiguracjach i temperatury sie nie wypowiem ponieważ nie mam takich danych.
Przeniesienie systemu - teoretycznie mogłoby byc to możliwe - jednak w praktyce może rozbić się o właśnie sterowniki do RAID, rożne kontrolery i bluescreen podczas uruchamiania starego systemu na nowym kontrolerze. Może wgranie sterowników do nowego kontrolera na działającym systemie i zmodyfikowanie rejestru tak aby również z nich korzystał przy uruchamianiu by dało rade. Ale bez testów - nie potwierdzę.
Sprzętowe kontrolery sa dość drogie. Te obsługujące wyższe poziomy niz 0 i 1 (10) i JBOD dodatkowo wyposażone są w pamięc cache i bateryjkę co podwyższa cenę.
10 to mirror dwóch stripe'ow a 01 to stripe dwóch mirrorów.
Wiem tylko jakoś nigdy nie zastanawiałem się i nie szukałem informacji czy któryś ma jakąś faktyczną przewagę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum