Forum komputerowe WGK Strona Główna >> Pamięc Masowa Poprzedni temat :: Następny temat
Kompendium nagrywarek DVD-RW
Autor Wiadomość
nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 17:21   Kompendium nagrywarek DVD-RW

Wiem, że tematów o podobnej tematyce było już pare, jednak nie mogłem znaleźć nic konkretnego, dlatego pozwoliłem sobie założyć swój.

Do rzeczy.

Mam 250zł i szukam nagrywarki DVD. Jestem już nieco zoriętowany w sytuacji, aczkolwiek mam kilka niejasności.

Potrzebuje nagrywarki szybkiej, dość cichej, mającej dobrą korekcję błędów (będzie pracowała jako jedyny napęd).

Ze względu na mój ostatni argument odpada praktycznie NEC 3520A, jego fatalną korekcję błędów potwierdzają niestety zagraniczne serwisy:

http://www.cdr-info.com/S...12314&PageId=27

Chwalą jednak za trwałość i nagrywanie.

Następnym kandydatem jest BenQ DW-1620. Wypada bardzo dobrze pod każdym względem.

http://www.cdr-info.com/S...11657&PageId=13

Następnie najnowszy Lite-On - SOHW-1673S - nie wiem jednak jak jest z jego głośnością

http://www.itp.net/groupt...=42&prodid=2370

I na koniec zostawiłem sobie mojego najlepszego kandydata - LG GSA-4163B. Wypada w testach najlepiej spośród ww., przebija nawet BenQ.

http://www.cdr-info.com/S...12429&PageId=23

Niepokoi mnie fakt, że LG cały czas jest postrzegany jako low-end, co może wpłynąć negatywnie na support (biosy itd.) do tego modelu.

Na forum cdrinfo.pl nic ciekawego nie znalazłem, polecają "świętą trójcę" - Nec, Plextor, Lite-On i ich Oemy jakie by one nie były - jednym słowem burdel.
Ostatnio zmieniony przez nethaker Sob 09 Kwi, 2005 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Acneo

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 18:49   

Powiem ci szczerze że miałem dokładnie ten sam problem co ty i dokładnie takie same pieniądze na nagrywarkę. 3 dni wertowałem każdą stronę z googla i te polskie i te zagraniczne. Po przejechaniu parudziesięciu tysięcy linijek tekstu wykosztowałem się, dozbierałem 45 złotych i kupiłem Pioneer-a 109D. Najpierw podam pare informacji o sprzęcie który wymieniłeś potem dokonam analizy swojego wyboru.

:arrow: Lite-On - SOHW-1673S - głośna sakramencko i na dodatek laser jest obudowany Plexi a nie szkłem, a jak wiadomo pod wpływem temperatury Plexi się zniekształca. Ogólnie Lite-on ostatnio idze w dół. pod względem ilości modowanego softu niema sobie równych.

:arrow: BenQ DW-1620 - Coż tu dużo mówi dobry napęd i tyle. Niema co prawda za dużo modowanych biosów ale i tak bywa gorzej.

:arrow: LG GSA-4163B - Tutaj głównie osobiste doświadczenia z CD-Rom-ami i CD-RW zniechęciły mnie do zakupu, mimo pozytywnych recenzji. Ale kiedyś sprzęt LG też był chwalony jednak w moim przypadku 3 napędy które na początku sprawowały się świetnie po półroku nadawały się tylko na śmietnik, wyły jak cholere, czytały wolno a o korekcji błędów można było zapomniec. Boje się żeby z tym modelem nie było tak samo.

No i mój wybór:

:arrow: Pionieer 109D - jak i inne ma swoje wady takie jak: kiepski overburning i czasem na starszych biosach prędkośc ripowania co nie zmienia faktu że jest to świetny napęd, wiele firm robiących te najdroższe egzemplarze wykorzystuje optyki robione przez pioneera lub zleca mu produkcję swoich pomysłów. Pioneer to firma która nigdy nie była Low End-owa. Ma długą gwarancje (przynajmniej w sklepie w którym go kupowałem) Ma bardzo ładne i równe wyniki jakości zapisywanych płyt DVD (nie wiem jak z CDR bo do tego mam inny napęd).

Update: Niestety do OEM-a Pionieer nie daje NERO ani żadnego innego softu do wypalania.

-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 20:12   

Więc tak.

O Lite-On'ie doczytałem i wiem napewno, że z niego rezygnuje.

Rozważam coraz bardziej BenQ DW-1620, tylko bym muisał pare dni na niego czekać, bo sprowadzają je z Gliwic.

LG najlepiej wychodzi wszędzie w testach, a ja się zastanawiam. Miałem kiedyś CD-R tej firmy i sprawował się wyśmienicie, jednak co ja o tej firmie przeczytałem w ciągu kilku m-cy...

W sumie zastanowiłbym się nad tym Pionkiem ale są dwa problemy:

:arrow: Czy 109 non-D i 109D to to samo ? Bo nigdzie u mnie w mieścinie nie ma 109D...
:arrow: Nie wiem czy dozbieram te 50zł

I co tu począć :?

PS. To ty się pytałeś o spawarę na forum cdrinfo.pl ?

Acneo

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 20:51   

Tak to to samo. Porpsotu na instrukcji i w cennikach Pioneer oznacza to jako 109 a biosy wychodzą do 109D. Warto tych 50 złotych dozbierac nawet jeśli będzie trzeba ze dwa tygodnie poczekac. Potem taki napęd odwdzięczy się dwu letnim dłuższym działaniem.

Tak ja jest w końcu tylko jeden taki [ciach] Acneo. :mrgreen: A tak na powaznie to na moim koncie siedział kumpel i wypytywał a ja już byłem w miescie chwilę przed zakupem.
Zawiodłem się na tym CDRinfo niby takie duże i fachowe ale jednak nie do końca. Na zagranicznych serwisach mają sto razy większą wiedze i chęc radzenia.

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 02:06   

Dorzuce swoje 3 grosze :D
Jezeli chcesz nagrywac plyty i maja byc odtwarzane na starszym napedzie to pamietaj, ze Pioneer nie obsluguje booktype (chyba, ze w najnowszych BIOSach cos zmienili) i cienko radzi sobie z nadpalaniem plyt CD (jak dla mnie to ostatnie jest malo wazne) :)
Ca do Benqa to fantastyczna nagrywara, nagrywa praktycznie na wszystkim z bardzo dobra jakoscia, jest cicha i ma 2 letnia gwarancje door-to-door :)
Benqa z Gliwic sobie mozesz sam sprowadzic i lacznie z wysylka wyniesie Cie to jakies 250zl ;)
http://www.gigamike.pl/?p...zwa&id_tow=4940

"Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz co Ci się trafi." :D
Forrest Gump bohater powieści Winstona Grooma.

Pogromca mitów
-----------------

Jellyeater 
Ten, co lubi kisiel

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 04:35   

Acneo napisał/a:
Update: Niestety do OEM-a Pionieer nie daje NERO ani żadnego innego softu do wypalania.

Do OEM czego kolwiek nic nie dokładają :( Kupowałem ostatnio dwie wypalarki i do zadnej nic nie dostałem :(

Z tym cudem to się debil przeliczył. Aczkolwiek to co się dzieje to też w sumie jakiś tam cud.
-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 11:00   

Benq do OEMow daje plyte z Sonic (odpowiednik Nero), BookType Managmentem, Qvideo i chyba jeszcze WinDVD, ale podobno ostatnio dodaja juz tylko plytki z Nero :|

Pogromca mitów
-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 12:34   

A Toshiba SD-R5372B ?

W sumie wybierałbym między BenQ a LG ale obie firmy były low-endem, dopiero niedawno się wybiły ponad przeciętność. Teraz na pewno są OK, ale kto wie jak będzie wyglądała ich trwałość za 2 lata...

Toshiba to chyba porządny sprzęt.

Grosheck 
bezczelny cham

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 12:46   

O! Ja się podlaczę, bo może też bym zaszalał i se kupił :D
Czyli co? Tego Bieńka w końcu?

╔═> Venice 3000+ LBBLE0517DPAW@2790MHz@1.475V
╠═> AC Freezer64
╠═> MSI K8N Neo2 Platinium + Zalman NB32J HTT310MHz
╠═> 256MB PC3200 Hynix D43 @ 508 MHz 2.5-4-4-11-1T
╠═> Samsung SP 200GB PATA
╠═> Sapphire Radeon 9800PRO@XT (481|800) + HeatPipe
╠═> LiteOn Combo
╠═> Tagan 330W
╚═> Philips 190P5S

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 13:14   

Grosheck napisał/a:

Jasne, ze Benqa 8)

Pogromca mitów
-----------------

Acneo

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 14:14   

Jey napisał/a:
Grosheck napisał/a:

Jasne, ze Benqa 8)

Wcale nie jasne. Bierz pioneer-a 109 i tyle !!!

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 15:17   

Acneo napisał/a:
Jey napisał/a:
Grosheck napisał/a:

Jasne, ze Benqa 8)

Wcale nie jasne. Bierz pioneer-a 109 i tyle !!!

Czemu nie jasne ?
Za Benqiem przemawia jakosc nagrywania taka jak w Plexie 716, dobra korekcja bledow, booktype, soft do testowania plytek przed nagraniem, niski poziom halasu, 2 letnia gwarancja door to door :)

Pogromca mitów
-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 16:12   

Przerzucając dziesiątki stron natrafiłem na refleksje (ale mi się fajnie napisało :lol: ) @ szczoty z dzikie.NET nt. obecynych sprawarek DVD-RW:

szczota @ dzikie.NET napisał/a:

Hmm NEC 2100 i problemy?? Przeciez to jest nic innego jak Nec 2500/2510 tylko ze inny bios. Jak chcesz to moge Ci bios podeslac od Herriego co dodaje mozliwosc nagrywania plyt DL itp.

Co do nagrywarki Benq tez slyszalem ze jest wypasna i dobra ale nigdy na niej nie spawalem wiec nie powiem za duzo. Nec jest dobra wypalarka jedynie korekcja bledow... no mogla by byc lepsza chociaz 3500 i 3520 maja nowa optyke i lepiej czytaja niz seria 2500. Sam mam 2500A i mialem tylko dwa razy problem z plyta oryginalna... jedna to jakas tania z gazety a druga to film z wypozyczalni dosc stary i mocno porysowany... Piraty byly wszystkie czytane w 100% chyba ze ktos mi przyniosl cos nagranego na Lite-on i ta plyta to byla jakis DVD-R. Nagrywa przecietnie plytki CD. Polecana nagrywarka dla posiadaczy czytnika dvd i wtedy nie ma problemow no a jak macie jakas odzielna spaware cd to juz wypasik usmiech.gif

Lite-on ma najlepsza korekcje bledow z jaka sie spotkalem usmiech.gif Nagrywa bardzo dobrze na plytach plusowych + i markowych jak TDK i Verbatim. Naped Lite-on bym polecal zapalencom co czesto f/w wgrywaja i testuja. Jak nagra plytke to od biosu bardzo duzo zalezy. Plytki minusowe - nagrywa beznadziejnie potrafi nawet czasami tak nagrac plytke TDK ze na innych napedach ze slaba korekcja nie odczyta koncowki plyty no i ze stacjonarkami czesto jest problem. Mialem wszystkie modele od 401S do 1653S i co nie co wiem.

LG wszyscy polecaja sam mialem model jeden z nowszych ale na dzien dzisiejszy juz stary. Plytki ktore Lite-on palil to LG bez problemu nagrywal i zniknely problemy ze stacjonarnymi dvd. Plytki CD tez dobrze nagrywa. Jednym slowem uniwersalny sprzet usmiech.gif

Pionieer jest dobra spawarka ale brak wsparcia Bitsettingu dla plyt DVD+R jest uciazliwy. Booktype - Bitsetting dziala tylko dla plyt DVD+R DL a tych raczej za duzo nie bedziesz palic usmiech.gif I z biosami jest ciezko tzn sa wydawane ale brak jakis modyfikowanych przez innych ludzi i dosc zadko sie ukazuja.

Plextor klasa sama w sobie ale pominmy z powodu ceny usmiech.gif
Booktype- Bitsetting jest to ustawienie ksiegi w doslownym tlumaczeniu a tak lopatologicznie to zmienia wpis badz informacje o nosniku (nie wiem jak to nazwac) z plyty DVD+R na DVD-ROM. Co to daje?? Format DVD+R jest dosc mlodym formatem i zdobyl juz znaczaca przewage nad DVD-R. Moim zdaniem lepszy format jesli chodzi o jakosc (to jest takie wlasne odczucie). No wiec jako ze standart DVD+R jest mlody to wszystkie stare odtwarzacze DVD stacjonarne nie znaja takiego formatu i nawet nie chca startnac chociaz zdarzaja sie takie co czytaja. Zmiana na DVD-ROM daje to ze stacjonarka przynajmniej probuje odpalic plyte i w wiekszosci wypadkow dzialaja takie plyty. Jak format DVD+R byl nowoscia i nagralem plytke jako DVD-ROM to poszedlem specjalnie sprawdzic do sklepu RTV czy dziala. Wszystkie ktore tam byly odpalili ta plyte. Goscia zatkalo bo sprawdzal plyty + i nie chodzily i sie pytal jak to zrobilem usmiech.gif

Co do serwisu firm to mialem tylko stycznosc z Lite-on i NEC. W przypadku Nec dostalem fabrycznie uszkodzony naped - nienagrywal plyt DVD+RW - innych nie mialem wazne ze tych plyt nie nagrywal ba nawet uszkadzal. Wymienili mi po 21 dniach dopiero. Ale to bylo jak prawie nikt w polsce nie slyszal jeszcze o tych nagrywarkach.

Lite-on ma rewelacyjny serwis usmiech.gif Wystarczy ze powiesz w sklepie ze niektorych plyt nagranych nie chce czytac to wymieniaja na nowy... polecam robic jak nasz model zejdzie juz produkcji i beda tylko nowsze usmiech.gif Kumpel z modelu 411S dojechal do 1213S ktorego przerobil na 1633S usmiech.gif aha zapomnialem dodac ze do Lite-on wychodza bardzo czesto nowe biosy.

Nec 3520 na bank ma juz obsluge plyt DVD+RW x8 A Nec 3540 z tego co wiem ma wprowadzic predkosc DVD+R DL x8.

Ceny tych wymienonych nagrywarek minimalnie sie roznia +/- 30zl. Pioneer jedynie jest troche drozszy od innych

Troszkę rozjaśnia wybór. Z Pionka rezygnuje raz że cena, a dwa że to praktycznie to samo co NEC (ten sam chip m.in).

BenQ (chip Philips) vs. Plextor 1:1

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=133065

Kolejne b.dobre recenzje/testy @ LG (chip LSI)

http://www.cdfreaks.com/article/172/2

I na koniec:

ludzie @ cdfreaks.com napisał/a:

Is this the new No.1 (LG) ??? and the Benq 1620 goes to 2nd place??
They are both good drives. The LG is faster, supports more formats and has good quality.

---

The BenQ on the other hand has much better media compatibility and overspeeding abilities along with great quality as well. + it has pretty good media testing abilities.

---

But you will not go wrong with any of these drives - but remember, the LG is brand new, and we hope benQ and other manufacturers has something new in their pockets soon as well......

---

I'm sure they could rectify that in a firmware update. It's surprising why and for what reason they left it out.

---

could you please comment on the noise the drive makes? It would be perfect if you could compare that noise to the BenQ 1620, the NEC3520 and the Plextor 716A! I'm about to buy one of these 4 drives in the next weeks and have a hard time decideing which one to get. But sinde I want to put it in an SFF it's gotta be as silent as possible.

---

Though it does not completely eclipse BenQ because it does not support +RW bitsetting.

---

Maybe I'm answering too late, but better late than never. Noise in DVD writers is often decided by the speed regardless of drive. There's no drive that records at 16x silently unless it starts from 4x and ends at 8x and still calls it 16x. Because GSA-4163B is the ONLY P-CAV 16x DVD writer, it is possible that it makes the most noice in 16x DVD recording. Look at the writing graph and compare it with those from other 16x DVD writers. Though I have many other 16x DVD writers myself, I don't really know which is the most silent. Sometimes I feel LG is the most silent. Sometimes I feel Pioneer is. Surely not Lite-On.

Wniosek

Wiem już napewno, że ewentualne pojedynki BenQ vs LG to kwestia prywatnych doświadzeń kupującego z firmą lub/i ewentualne uprzedzenia; same nagrywarki możliwości mają identyczne i potwierdzają to testy.

PS. Proponuje przykleić temat, by w jednym dyskutować o wypalarach, takie FAQ to najlepsze wyjście, wiem bo sam cały czas szukam informacji i najlepiej czyta się jeden temat o wszystkim niż odwrotnie.

Acneo

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 18:45   

Temat mi się podoba zrobimy z niego kompendium wiedzy o nagrywarkach DVD.
Nethaker możesz zmienić nazwę tematu na "Kompendium Nagrywarek DVD-RW" ????

-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 19:37   

Acneo napisał/a:
Nethaker możesz zmienić nazwę tematu na "Kompendium Nagrywarek DVD-RW" ????

Sie robi szefie :piwo:

BTW. Z Toshiby raczej rezygnuje: raz że konkurencja wypada lepiej, a dwa, że nie obsługuje DVD-RAM. Test @ ExtremeMhz

|nOmaD| 
Forum Master
Yarly

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 20:11   

Ja wczoraj zalaczylem swojego Sony DRU-720A i musze przyznac ze milo mnie zaskoczyla bo wypala bardzo cicho i narazie po 5 plytkach zakup mi sie podoba. Mial ktos jakies doswiadczenia z tym modelem?

I was so poor growing up, that if I wasn't a boy I wouldn't have anything to play with
-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 20:16   

|nOmaD| napisał/a:
Ja wczoraj zalaczylem swojego Sony DRU-720A i musze przyznac ze milo mnie zaskoczyla bo wypala bardzo cicho i narazie po 5 plytkach zakup mi sie podoba. Mial ktos jakies doswiadczenia z tym modelem?

Sony to OEM Lite-On'a. Soczewki nie ma najlepszej (obudowana plexi), przez co raczej nie należy do najtrwalszych.

daniko 
Forum Master

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 20:48   

Wyraźcie się na temat LG-ka GSA-4163B. Od dzisiaj jestem jego posiadaczem. Na razie zauważyłem, że jest bardzo cicha, jednak za krótko ją mam żeby coś więcej powiedzieć. Wypaliłem dwie DVD-R-ki i nie narzekam.

MSI GX740 :-)
-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 20:55   

daniko napisał/a:
Wyraźcie się na temat LG-ka GSA-4163B. Od dzisiaj jestem jego posiadaczem. Na razie zauważyłem, że jest bardzo cicha, jednak za krótko ją mam żeby coś więcej powiedzieć. Wypaliłem dwie DVD-R-ki i nie narzekam.

Poczytaj ile o niej napisałem wcześniej. Wszystko rewelacyjne - ale marka mi nie pasi, tyle o niej złego usłyszałem, że się ciągle waham...

sAx 
Forum Master
O/C Fan

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 02:38   

nethaker napisał/a:
daniko napisał/a:

Poczytaj ile o niej napisałem wcześniej. Wszystko rewelacyjne - ale marka mi nie pasi, tyle o niej złego usłyszałem, że się ciągle waham...

No to cie zagnę. Jestem zagorzałym przeciwnikiem LG, a zobacz co mam w podpisie. Też ryzykowalem ale raczej było warto
Wszystko wydedukowane na podstawie różnych testów, bynajmniej nie w Chipie i PCWK :?

Celina 2.53 GHz
Asus P5WD2 Premium
Kingston 4x1 GB DDR2 533@804 12-4-4-4
Leadtek 6800LE PCI-E
Samsung 2x200 GB SATA2 RAID-0
LG GSA-4163B, Asus 5232AS
Tagan 430-U15 Easycon
ThermalTake Soprano

-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 11:00   

sAx powiem tak, że czekałem na Twoją wypowiedź, tak jak zresztą na wypowiedź Jellyeater'a (szkoda tylko, że nic konkretnego nie napisał) Ile już płytek wypaliłeś ? Jakie konkretnie (marka, DVD-R/DVD+R) Jak wrażenia ?

Przeczytałem chyba z 10 zagranicznych testów całej śmietanki serwisów z branży CD/DVD, a nie Chip czy PCWK, gdzie wszystko jest opłacone.

W sumie raczej wezmę LG, Benek wychodzi leciutko gorzej i w dodatku bym musiał na niego czekać.

Kończę też doczytywać o Toshibie. Też w miarę dobrze wypada, piszą, że solidna sprawara, aczkolwiek gorzej i to wyraźnie gorzej od LG/BenQ.

Gość miał podobny problem do mnie (wybrał BenQ).

http://www.extrememhz.com...topic.php?t=574

BTW. Pionek 109(D)

http://www.cdrinfo.com/Se...12802&PageId=25

Gorzej od LG/Benka.

daniko 
Forum Master

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:02   

Informacje na temat GSA-4163B.
Napęd nie obsługuje płyt 99-minutowych i trybu Mount Rainier. Zaważyłem, że dość długo się rozkręca. Po włożeniu płyty (głównie DVD) trzeba poczekać kilkanaście sekund zanim będzie możliwy dostęp do danych. Poza tym na razie jest OK.

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:09   

Mount Rainier chyba juz nie obsluguje zadna z nagrywarek DVD :)

Pogromca mitów
-----------------

daniko 
Forum Master

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:13   

Jey napisał/a:
Mount Rainier chyba juz nie obsluguje zadna z nagrywarek DVD :)

Też mi się tak wydaje.
A czy z płytami 99-minutowymi jest podobnie?

Tak czy owak, dlatego nie pozbywam się CD-RW LiteOn'a 48246S. Bo to w/w on posiada.

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:15   

No nie plyty 99 minutowe to sporo nagrywarek obsluguje :)
BTW u mnie w budzie tez caly czas sieci Litek 52246S :D

Pogromca mitów
-----------------

daniko 
Forum Master

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:22   

Ale z DVD-RAM nie jest już tak różowo. A mając LiteON'a i GSA-4163B możesz wypalać i odczytywać wsio.
Całkiem niezłe połączenie :-D

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:25   

Ale z DVD-RAM jest tak, ze malo napedow z nim wspolpracuje (nawet jesli maja to w specyfikacji, to nie zawsze tak jest) i w praktyce sie okazuje, ze naprawde malo napedow jest kompatybilnych z tym typem zapisu :)

Pogromca mitów
-----------------

daniko 
Forum Master

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:30   

Jey napisał/a:
Ale z DVD-RAM jest tak, ze malo napedow z nim wspolpracuje (nawet jesli maja to w specyfikacji, to nie zawsze tak jest) i w praktyce sie okazuje, ze naprawde malo napedow jest kompatybilnych z tym typem zapisu :)

Obecnie tak jest, ale jak będzie w niedalekiej przyszłości?
No i cena nośników nie jest zachęcająca do zakupów.

-----------------

Jey 
Śpioch

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 14:15   

Przyszlosc DVD-RAM raczej nie maluje sie w zbyt jasnych barwach, zostala juz lekko zapomniana, a zainteresowanie ta technologia raczej nie rosnie :roll:
Matsushita zapowiedziala na ten rok opracowanie standardu nagrywania plytek o predkosci x6, ale do tej pory nic o tym nie slychac :|
Ten format plyt DVD nie stal sie zbyt popularny i juz chyba tak zostanie :|

Pogromca mitów
-----------------

nethaker 
WGK Ekspert

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 19:52   

Teraz zastanawiam się poważnie nad NEC 3520A. W kilku testach wypadł identycznie jak LG czyli super. Ma dużo nieoficjalnych biosów, jest bardzo trwały.

Mam tylko pytanie, wszędzie było o dość słabej korekcji błędów szczególnie nośników CD-R/RW, czy to oznacza, że będą problemy z każda nagraną płytą CD-R/RW przez inny napęd ? Na ile na "średnia" korekcja będzie przeszkadzać z czytaniem płyt ?

Odpowiedz do tematu