Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 19:02 Dysk SATA i port eSATA
Mam zamiar podłączyć do laptopa posiadającego złącze eSATA dysk 3,5" SATA. Nie mam zamiaru kupować specjalnej obudowy, chcę nabyć wyłącznie odpowiedni kabel.
I tu zaczynają się schody.
Zwykły kabel SATA na eSATA nie przenosi zasilania, więc odpada.
Znalazłem kable eSATA na SATA ale w wersjach: 13, 16 i 22 pinowych przenoszących zasilanie, ale tylko 5V. Z tego co wiem dyski wymagają dwóch napięć 12V i 5V.
No to szkoda
Czy są do dostania zasilacze do dysku 3,5" SATA bez standardowego złącza Molex. Przecież nie ma sensu wyciągać dużego i ciężkiego zasilacza komputerowego do takiego drobiazgu.
Widziałem coś takiego, ale to znowu KOLEJNY zasilacz pod biurkiem.
W tej chwili jestem posiadaczem mostka USB IDE/SATA link i dysk mam podłączony przez USB do niego.
Z samego zasilacza nie skorzystam, bo wtyczka jest okrągła, ale jakby tak znaleźć sam kabel zasilający SATA męski/żeński (nie molex)?
Czy jest dostępny taki przewód? Ktoś robił taki numer?
[ Dodano: Nie 01 Sie, 2010 19:46 ]
Widzę, że mój temat się nie rozwija, więc przedstawię nieco informacji, które w międzyczasie zdobyłem.
Mój kolega twierdzi, że spotkał się z laptopem Samsunga wyposażonym w złącze eSATA, które wzmocnione prądowo potrafi obsługiwać dyski 3,5". W manualu do mojego lapka (MSI GX740) niczego takiego nie znalazłem. Można by zaryzykować, nabywając taki kabel klik ale nie kosztuje on mało, a nie mam pewności czy zadziała?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum